Léto je časem grilování a jedním z nejlepších způsobů, jak si užít teplé večery, je příprava grilovaných mořských plodů. V kombinaci s osvěžujícím portugalským vínem Vinho Verde Alvarinho od značky Provam vytvoříte dokonalý gurmánský zážitek. Toto svěží a lehké víno s jemnými citrusovými tóny je ideální volbou pro letní večery. V tomto článku vám představíme top 5 grilovaných mořských plodů, které si můžete vychutnat s Vinho Verde Alvarinho.
1. Grilované Krevety s Citronovo-Bylinkovou Marinádou
Ingredience:
- 500 g čerstvých krevet, oloupaných a očištěných
- 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a tymián.
- Krevety naložte do marinády a nechte odležet alespoň 30 minut.
- Grilujte krevety na středně vysokém ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
- Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.
2. Grilovaný Losos s Medovo-Hořčičnou Glazurou
Ingredience:
- 4 filety lososa
- 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, hořčici, med, sójovou omáčku a olivový olej.
- Filety lososa osolte a opepřete, poté je potřete glazurou.
- Grilujte lososa na středně vysokém ohni asi 4-5 minut z každé strany, dokud není propečený.
- Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.
3. Grilované Ústřice s Pikantní Limetkovou Marinádou
Ingredience:
- 12 čerstvých ústřic
- 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
- Šťáva z 2 limetek
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
Postup:
- V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, chilli papričku a česnek.
- Ústřice otevřete a potřete je marinádou.
- Grilujte ústřice na středně vysokém ohni asi 3-4 minuty, dokud se neotevřou a nejsou propečené.
- Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.
4. Grilované Scampi s Bylinkovo-Citrusovou Marinádou
Ingredience:
- 500 g scampi, očištěných
- 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
- Šťáva z 1 pomeranče
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce nasekaného čerstvého petrželky
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, pomerančovou a citronovou šťávu, olivový olej, koriandr, petrželku a česnek.
- Scampi naložte do marinády a nechte odležet alespoň 30 minut.
- Grilujte scampi na středně vysokém ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
- Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.
5. Grilovaný Chobotnice s Česnekovou Marinádou
Ingredience:
- 1 střední chobotnice, očištěná a nakrájená na kousky
- 1/4 šálku Vinho Verde Alvarinho
- 1/4 šálku olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V míse smíchejte Vinho Verde Alvarinho, olivový olej, česnek, oregano a citronovou šťávu.
- Chobotnici naložte do marinády a nechte odležet alespoň 1 hodinu.
- Grilujte chobotnici na středně vysokém ohni asi 4-5 minut z každé strany, dokud není měkká a propečená.
- Podávejte s vychlazeným Vinho Verde Alvarinho.
Závěr
Grilované mořské plody v kombinaci s Vinho Verde Alvarinho od značky Provam jsou dokonalou volbou pro letní grilování. Toto svěží a lehké víno skvěle doplní chuť krevet, lososa, ústřic, scampi a chobotnice. Vyzkoušejte naše recepty na marinády a užijte si nezapomenutelné kulinářské zážitky s přáteli a rodinou. Ujistěte se, že máte dostatek vychlazeného Vinho Verde Alvarinho, abyste mohli plně vychutnat každé sousto.